____________________________________________
FRANCJA. AKWITANIA
Marcowe foie gras w Sarlat. Malowniczemu Sarlat-la-Canéda sławy przydają zabytki i gastronomia. Do tego miasteczka w południowo-zachodniej Francji ciągną nie tylko zwyczajni turyści. Tu często pojawiają się ekipy
filmowe, poszukujące w Sarlat historycznej scenerii. Zabytkowe
Sarlat promuje się z powodzeniem również jako bastion lokalnej
gastronomii. Codzienne, powszednie stoiska targowe, wystawiane to na
placach miejskich, to zajmujące nową halę targową –
pod której
projektem podpisał
się Jean Nouvel, uzupełnia się o sobotni targ, dorzucając od
czasu do czasu ferie gastronomiczne, dotyczące jednego z lokalnych
produktów. Na początek marca przypada festiwal foie gras -
Sartal
Fest´Oie.
Tegoroczny, dziesiąty Fest´Oie
odbędzie się 3 i 4 marca, w sobotni wieczór i w niedzielę lokując
się na centralnym placu starówki, Place de la Liberté.
//
program festiwalu foie gras Sarlat Fest´Oie
2018 /
16.02.2018
____________________________________________
HISZPANIA.
NAD MORZEM
ŚRÓDZIEMNYM
Ciboramix z Donnavventura [najlepsza
walencka horchata].
Wybór
lokalny uczynić globalnie „trendy”. Rada czuwająca nad jakością
chronionej europejskim certyfikatem walenckiej cibory, w ramach
promocyjnej kampanii rozdawała nagrody za najpopularniejsze selfie z
logo markwych bulw, licząc na zaangażowanie klientów i plotkarstwo
ich internetowych przyjaciół. Wpaść o obiektywy iPhone´ów
pragnie też sklepik La Casa de la Horchata, zachęcając
odwiedzających Mercado de Colón
turystów do sfotografowania się na rowerze wyposażonym w wóżek z
beczką mleczniobiałego napoju. Kawiarnii serwujących świeżą horchatę w Walencji nie brak. Są to lokale, do których zaglądają
chętnie przede wszystkim rodzimi mieszkańcy Walencji, bo mimo
kampanii świeża horchata wciąż jest dobrem lokalnym.
atrakcje
Walencji
____________________________________________
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz