↓ Na wiosennym szlaku lokalnych produktów

____________________________________________

FRANCJA. AKWITANIA

Marcowe foie gras w Sarlat. Malowniczemu Sarlat-la-Canéda sławy przydają zabytki i gastronomia. Do tego miasteczka w południowo-zachodniej Francji ciągną nie tylko zwyczajni turyści. Tu często pojawiają się ekipy filmowe, poszukujące w Sarlat historycznej scenerii. Zabytkowe Sarlat promuje się z powodzeniem również jako bastion lokalnej gastronomii. Codzienne, powszednie stoiska targowe, wystawiane to na placach miejskich, to zajmujące nową halę targową – pod której projektem podpisał się Jean Nouvel, uzupełnia się o sobotni targ, dorzucając od czasu do czasu ferie gastronomiczne, dotyczące jednego z lokalnych produktów. Na początek marca przypada festiwal foie gras - Sartal Fest´Oie. Tegoroczny, dziesiąty Fest´Oie odbędzie się 3 i 4 marca, w sobotni wieczór i w niedzielę lokując się na centralnym placu starówki, Place de la Liberté. // program festiwalu foie gras Sarlat Fest´Oie 2018 /

16.02.2018


____________________________________________

HISZPANIA. NAD MORZEM ŚRÓDZIEMNYM 

Ciboramix z Donnavventura [najlepsza walencka horchata]. Wybór lokalny uczynić globalnie „trendy”. Rada czuwająca nad jakością chronionej europejskim certyfikatem walenckiej cibory, w ramach promocyjnej kampanii rozdawała nagrody za najpopularniejsze selfie z logo markwych bulw, licząc na zaangażowanie klientów i plotkarstwo ich internetowych przyjaciół. Wpaść o obiektywy iPhone´ów pragnie też sklepik La Casa de la Horchata, zachęcając odwiedzających Mercado de Colón turystów do sfotografowania się na rowerze wyposażonym w wóżek z beczką mleczniobiałego napoju. Kawiarnii serwujących świeżą horchatę w Walencji nie brak. Są to lokale, do których zaglądają chętnie przede wszystkim rodzimi mieszkańcy Walencji, bo mimo kampanii świeża horchata wciąż jest dobrem lokalnym.
atrakcje Walencji
 
____________________________________________

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz