↓ hiszpańskie smaki: tradycyjne bożonarodzeniowe słodycze



____________________________________________

MADRYT         

“Turrones”, “polvorones” i marcepany zwiastują Boże Narodzenie… Typowo bożonarodzeniowe słodycze kupić można w każdym hiszpańskim sklepie. Jednak kapryśni koneserzy, którzy nie zadowalają się fabrycznymi wyrobami, po świąteczne wypieki udają się do ciastkarni o niekwestionowanej sławie. Wśród najpopularniejszych madrycki cukierni figurują: ta - najstarsza w kraju i ta, której wypieki jedli królowie oraz ta z filią w Japonii.



____________________________________________

HISZPANIA CENTRALNA        

Wycinek z historii marcepanu“Marcepan zaczęto wyrabiać w Toledo w wieku XI” - tak głosi jedna z legend o początkach marcepanu. Dziś przy wąskich, zacienionych uliczkach starówki prosperują małe sklepiki i obszerne kawiarnie, które nie sprzedają nic innego jak tylko marcepan. I nie ma w Toledo żeńskiego klasztoru, który nie oferowałby tego wypieku.



30.11.2015  

____________________________________________

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz