____________________________________________
MADRYT
“Turrones”, “polvorones” i marcepany zwiastują Boże Narodzenie… Typowo bożonarodzeniowe słodycze
kupić można w każdym hiszpańskim sklepie. Jednak kapryśni koneserzy, którzy nie
zadowalają się fabrycznymi wyrobami, po świąteczne wypieki udają się do
ciastkarni o niekwestionowanej sławie. Wśród najpopularniejszych madrycki cukierni figurują: ta - najstarsza w kraju i ta, której
wypieki jedli królowie oraz ta z filią w Japonii.
____________________________________________
HISZPANIA CENTRALNA
Wycinek z historii marcepanu… “Marcepan zaczęto wyrabiać w Toledo w wieku XI” - tak głosi
jedna z legend o początkach marcepanu. Dziś przy
wąskich, zacienionych uliczkach starówki prosperują małe sklepiki i obszerne
kawiarnie, które nie sprzedają nic innego jak tylko marcepan. I nie ma w Toledo
żeńskiego klasztoru, który nie oferowałby tego wypieku.
30.11.2015
____________________________________________
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz