____________________________________________
w7DNI ALGARVE
Cataplana, niby nic takiego, ot miedziany kociołek. Przygotowane w nim potrawy, niby
nic takiego, ot duszone razem warzywa, ryby, owoce morze i odrobina świeżej
kolendry. Cataplana, niby nic takiego, a jednak ... uczta.
Owalny kociołek, zwany “cataplana” [wym. kataplana], stanowi
typowo portugalski sprzęt kuchenny. Używany jest od wieków, więc niektórzy zwać
go chcą “pierwszym szybkowarem świata zachodniego”. Dawniej gotowano w nim
jedynie w Algarve, dziś stosuje się go w całej Portugalii. Dawniej wykonywano
go z miedzi, dziś - przełamując tradycję - robi się go także z tańszych i mniej
uciążliwych w czyszczeniu metali.
Jedna głęboka patelnia nakrywa drugą, identyczną w formie i
rozmiarach, głęboką patelnię, i obie połączone są ze sobą za pomocą zawiasów.
Dzięki temu prostemu systemowi wrzucone do owego kociołka produkty gotują się
na dwa sposoby: częściowo na ogniu, częściowo na parze.
Cataplanę stawia się na stole zamkniętą. Tak - ulokowany w
centrum, pomiędzy talerzami - zaczyna swe królowanie ten majestatyczny, kulisty
i szlachetny garnek z miedzi. Po chwili - niezwykle ostrożnie, bo parzą
metalowe zawiasy - otwiera się go przed nosami biesiadników. Bucha para, niosą
się apetyczne zapachy. Po nich przychodzi czas na rewię smaków
najprawdziwszych. Cataplana, niby nic takiego, a jednak... uczta.
Miedziana
cataplana na stoliku restauracji w Faro
|
02.10.2015
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz